Home

Modellenoverzicht

Impressie

Een 850 kopen

Onderhoud

Clubs

Literatuur

 

Een Fiat 850 kopen

 

 

Er is in Nederland geen ruim, maar wel heel stabiel aanbod van Fiats 850 – op www.oldtimernederland.nl, www.veilingkijker.nl of www.marktplaats.nl vind je altijd wel tussen de 5 en 15 exemplaren van de modellen, afhankelijk van het seizoen (in de winter is het aanbod iets kleiner). Kijk voor exemplaren bij erkende dealers op www.gaspedaal.nl.

 

Een coach of spider is altijd wel ergens te koop, coupé’s minder vaak en een 850 special slechts af en toe. Van de coupé’s wordt type II het meest gevraagd, type III het vaakst verhandeld en komt type I relatief weinig voor (maar is daardoor niet duurder). Vooral gezocht zijn okergele coupé-exemplaren – voor de tijd waarin ze gemaakt werden een bijzondere kleur auto, die heel typerend is gebleken voor het model.

 

In Nederland zie je het 850-busje of de Bertone coupé maar zelden te koop staan. Als je serieuze interesse in deze modellen of de Seat 850 4p hebt wordt het echt netwerken. Je kunt hier echter beter naar gaan zoeken in landen rondom de Middellandse zee.

 

Omdat met name het particuliere aanbod regelmatig ververst loont het echt de moeite geduld te hebben met je aankoop en meerdere exemplaren goed te gaan bekijken. Is een exemplaar niet helemaal naar je zin of kom je niet uit de prijs – er komen in de rest van het jaar dan altijd wel twee of drie nieuwe kansen, dus laat je niet opjutten. Een auto gaan zoeken en beoordelen kan heel goed met expertise vanuit een van de clubs – er zijn daar altijd mensen die met je mee willen denken; bovendien is er een checklist beschikbaar om exemplaren goed te kunnen beoordelen. Het loont echt om voor je aankoop lid te worden en ook eens een evenement te bezoeken.

 

Roest aan plaatwerk en dragende delen van de 850 zijn de allergrootste problemen. De autootjes zijn vanuit de fabriek niet alleen erg slecht tegen roest beschermd, maar ook het gebruikte staal was niet altijd van goede kwaliteit - ook onder de lak ín het metaal trad spontane roestvorming op. Een grondige inspectie van plaatwerk, holle ruimten en dragende delen is daarom erg belangrijk bij de beoordeling van een exemplaar. 850’s opknappen is voor ervaren klussers zeker te doen, maar plaatwerk vervangen is veel werk omdat de carosserie geheel is gelast. Door het gestage aanbod van redelijke exemplaren loont het bovendien niet om aan een echte roestbak te beginnen - die zijn meer geschikt als donorauto. In de loop der tijd zijn de hard roestende 850’s echter al voor het grootste deel naar de sloop verdwenen, zodat het merendeel van de exemplaren die je nu nog vindt wel in redelijke staat is.

 

Nieuwe plaatwerkdelen zijn met name voor coupé’s en spiders moeilijk te vinden, maar bestaan nog wel - reken dan in ieder geval op flinke prijzen, zoals enige honderden euro’s voor een spatbord. Opvallend is dat er ook regelmatig half afgebouwde 850-projecten te koop staan waar iemand geen zin of tijd meer voor heeft - voor beduidend lagere prijzen dan complete auto’s, soms inclusief een voorraad reserve-onderdelen (vanaf een paar honderd euro).

 

Wat hele grove richtprijzen: Fiat 850 coaches zijn het goedkoopst en kosten tussen 500-750 euro voor een her- of afbouwproject met plaatwerk van redelijke kwaliteit, 1500-2500 euro voor een redelijk goede, direct rijdbare, rond de 3000 voor een hele mooie en vanaf 4000 euro voor een zeer goed concoursexemplaar. Coupe’s en spiders zijn beduidend duurder, reken voor een afbouwproject op 1000 euro, voor een redelijk goed exemplaar op minstens 2250 euro, 4000 voor een hele mooie en vanaf 5000 euro voor een zeer goede. Een auto van een particulier kopen is leuker en goedkoper, maar wil je snel klaar zijn en meteen een nieuwe APK, dan kun je meestal ook wel een exemplaar bij de autovakhandel vinden – waarvoor je dan soms wel fors meer moet betalen (www.classictrader.nl).